Bulan puasa adalah masa terbaik untuk berdiet dan kurangkan berat badan sehingga 10kg! | Shape Plus terbaik #header-inner img {margin: 0 auto !important;}

Friday, 20 July 2012

Bulan puasa adalah masa terbaik untuk berdiet dan kurangkan berat badan sehingga 10kg!

Alhamdulillah,syukur kepada Allah.Dengan rahmatnya dariNYa kita masih bernyawa dan diberi peluang untuk menjalankan rukun islam yang ke-3 iaitu berpuasa di bulan ramadhan.Hanya beberapa hari saja lagi kita akan berpuasa dan bakal menyambut hari lebaran yang sentiasa dinantikan every year.Itupun kalau you all cukup puasa 30harilah..hehe...jangan marah ye,sara cuma bergurau.

Berpuasa bukanlah sekadar menahan lapar dan dahaga sebaliknya kita juga harus mengawal nafsu serta menjaga adab dan tingkah laku kita.Amalan berpuasa ini sesungguhnya dapat menguji ketahanan mental dan fizikal terhadap pelbagai godaan yang sentiasa terhampar di hadapan mata kita.Di saat ini jugalah kita diajar untuk menyelami mereka-mereka yang hidupnya tidak semewah dan sesempurnakan kita dimana mereka tidak dapat makan seperti kita.Mereka tidak punya cukup wang untuk membeli makanan yang sesedap pernah kita nikmati sebaliknya mereka hanya mampu membeli makanan sekadar mengalas perut yang kelaparan.Marilah bersama kita selami jiwa dan kesusahan mereka.Moga ia dapat memberi keinsafan pada kita dan menjadikan kita hamba yang sentiasa bersyukur pada nikmat Allah.Amin....Sayu je sara rasa..


Ok,sesungguhnya bulan puasa adalah masa terbaik untuk kita berdiet kerana waktu makan kita telah dipendekkan.Kita tidak boleh makan siang,confirm if tertangkap kena bawa round naik van jenazah satu kl atau kawasan sewaktu dengannya...hehe..jangan ada yang buat ye melainkan kita kaum pompuan yang memang ada "Cuti-cuti Malaysia"..hehe..

Sewaktu berpuasa kita dapat merehatkan organ-organ kita  especially perut yang selama ini bekerja keras untuk menghadamkan makanan dan menyerap nutrisi dan zat-zat bagi memenuhi keperluan tubuh badan.Sel-sel dalam perut kita juga akan dapat bekerja lebih efisien selepas habis tempoh berpuasa.Ketika berpuasa inilah badan kita akan menggunakan lemak sebagai tenaga.Peluang berpuasa sebulan inilah kita gunakan untuk berdiet!Tapi ada kebanyakan kawan-kawan yang berjaya menambah berat badan ketika bulan puasa akibat terlebih makan!hehe..Yelah ada sesetengah orang tak mampu mengawal nafsu makan mereka dengan timbulnya pelbagai bazar ramadhan yang sememangnya memanggil-manggil kita untuk membeli juadah berbuka puasa."Oh Fatimah,marilah beli ayam panggang berempah special ni","Oh Siti janganlah lupa makan kuih akok pandan abe lee ni",tak tahan kau!sure gugur iman sebab bila dekat nak berbuka tu tekak kita ni terasa nak makan macam-macam.Jadi disinilah yang harus kita kawal dulu.

Jika anda nak kurus 10kg di bulan puasa ni,anda mesti beri perhatian kepada apa yang anda makan.Pilih makanan yang berkualiti untuk replenish balik tenaga yang hilang selepas seharian berpuasa seperti buah kurma ketika berbuka.Pastikan anda minum air yang cukup.Adalah lebih baik jika anda makan banyak ketika bersahur kerana kalori yang anda makan itu akan digunakan sepanjang hari.Jika anda makan banyak ketika berbuka,sudahlah pastilah kalori anda itu disimpan menjadi lemak kerana anda pasti masuk tidur beberapa jam selepas itu.Masalah seperti ini boleh diatasi jika anda mengambil Shape Plus dan Eve Fiber!

Semasa berbuka,minumlah air dan makanlah buah kurma serta menjamah kuih muih yang light.Seterusnya minumlah Shape plus dan bolehlah menunaikan solat maghrib.Selesai solat maghrib anda makanlah seperti biasa.Dont worry,selepas mengambil Shape Plus selera makan anda pasti berkurangan kerana Shape Plus bertindak menyekat selera makan anda.Anda kurang makan tanpa perlu dipaksa-paksa.So,insyallah pasti anda boleh turunkan 10kg sebelum raya.Sebelum tidur,sebaiknya ambillah Eve Fiber.Selain bertindak membuang toksin,ia juga membantu melawaskan pembuangan najis anda.Risiko sembelit dibulan puasa sering terjadi kerana kita kurang minum air dan makan buah.Sebaiknya dapatkan Shape Plus dan Eve Fiber untuk penurunan berat badan yang effektif di bulan ramadhan ini tanpa perlu berasa letih.Cabar diri anda untuk langsing sebelum Hari Raya Aidilfitri tahun 2012 ni!SMS saya untuk memesan!

Sebarang info,sila hubungi saya Sara-0166545616..
Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan,Selamat menjalani ibadah puasa untuk semua!Jaga diet anda demi tubuh yang langsing k..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...